Blogs

« Terug naar overzicht
16-06-2021

Is elektrisch fietsen een goede inspanningsmanier?

Regelmatig fietsen op een elektrische fiets is goed voor de mentale en lichamelijke gezondheid. Veel mensen vragen zich af of de inspanning die wordt geleverd tijdens het fietsen ook daadwerkelijk telt als een goede workout. Onderzoekers van de Miami University zochten daarom een antwoord op dit specifieke vraagstuk.

Experiment

Voor de fysieke activiteit zijn een aantal belangrijke richtlijnen vastgesteld die vertellen welke gezondheidsvoordelen hiermee samenhangen. Deze gezondheidsvoordelen geven een bepaalde reactie die te maken hebben met onder andere onze hartslag, zuurstofopnamen, inspanning, en mentale houding. Wanneer je hart ineens harder gaat kloppen, je bloed sneller door je lichaam pompt en je een bepaalde mate van inspanning levert, lever je officieel een fysieke activiteit. Uit het onderzoek bleek dat het fietsen op een e-bike inderdaad voordelen heeft op fysiek gebied. Deze worden zelfs geassocieerd met een workout. 

Meer of minder trapondersteuning?

Wanneer op een elektrische fiets trapondersteuning gebruikt wordt, worden de voordelen op fysiek niveau kleiner dan als er gebruik wordt gemaakt van een lage trapondersteuning. Dit bleek uit hetzelfde onderzoek. Bij meer trapondersteuning betekent dit dus minder lichaamsactiviteit. Op beide levels van trapondersteuning waren de gemeten fysieke voordelen kleiner dan tijdens hetzelfde ritje op een gewone fiets. Het fietsen op een gewone fiets is dus daarom een grotere workout en dit verbaast je waarschijnlijk ook niets.

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten elektrische fietsen? Of wil je graag je wensen met ons doornemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.